На прво место Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/aktuelno Mon, 22 Apr 2019 00:20:40 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk Победи коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ со народот, почна падот на Зоран Заев http://mn.mk/aktuelno/16408-Pobedi-koalicijata-na-VMRO-DPMNE-so-narodot-pocna-padot-na-Zoran-Zaev http://mn.mk/aktuelno/16408-Pobedi-koalicijata-na-VMRO-DPMNE-so-narodot-pocna-padot-na-Zoran-Zaev
Мицкоски: Победи коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ со народот, почна падот на Зоран Заев

Мицкоски: Победи коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ со народот, почна падот на Зоран Заев

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Sun, 21 Apr 2019 22:00:26 +0000
KOС имаше донесено атентатори за да ја ликвидираат македонската влада?! http://mn.mk/aktuelno/16407-KOS-imase-doneseno-atentatori-za-da-ja-likvidiraat-makedonskata-vlada http://mn.mk/aktuelno/16407-KOS-imase-doneseno-atentatori-za-da-ja-likvidiraat-makedonskata-vlada alt

Според ексклузивните дневнички записи на академик Никола Кљусев:

Никола Кљусев, првиот македонски премиер, во својот дневник што го водел додека ја извршувал функција претседател на Владата на РМ, од 20 март 1991 година до 4 септември 1992 година, запишал дека во населбата Аеродром во Скопје, КОС имал неколку свои соработници, а во суштина тоа биле атентатори и убијци што требало да бидат употребени против личности од македон­­- ската влада

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Sat, 20 Apr 2019 19:44:51 +0000
Се сеќавате ли на ветувањата, на слатките лаги на ,“спасителот“? http://mn.mk/aktuelno/16406-Se-sekavate-li-na-vetuvanjata-na-slatkite-lagi-na-spasitelot http://mn.mk/aktuelno/16406-Se-sekavate-li-na-vetuvanjata-na-slatkite-lagi-na-spasitelot Nikola

Никола Груевски на Фејсбук:

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Fri, 19 Apr 2019 11:41:38 +0000
Сите заедно да кажеме Ура за Македонија!Правда за Македонија! Татковината повикува! http://mn.mk/aktuelno/16405-Site-zaedno-da-kazeme-Ura-za-MakedonijaPravda-za-Makedonija-Tatkovinata-povikuva http://mn.mk/aktuelno/16405-Site-zaedno-da-kazeme-Ura-za-MakedonijaPravda-za-Makedonija-Tatkovinata-povikuva gordanaДенес е последниот ден од кампањата која претходи на изборите каде се одлучува за заедничката иднина, 21 Април е денот кога се гласа не само за Претседател, туку се брани и одлучува за Македонија, за заедничката судбина, за вашите и нашите семејства, се брани правдата и нашата гордост, нашето достоинство и нашата историја.

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Fri, 19 Apr 2019 09:15:06 +0000
Иден претседател ќе биде професорката Сиљановска Давкова http://mn.mk/aktuelno/16404-Iden-pretsedatel-ke-bide-profesorkata-Siljanovska-Davkova http://mn.mk/aktuelno/16404-Iden-pretsedatel-ke-bide-profesorkata-Siljanovska-Davkova alt

Насекаде низ Македонија се зборува е дека иден претседател ќе биде професорката Сиљановска Давкова, а на СДСМ и Заев им дојде крајот

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Thu, 18 Apr 2019 20:58:33 +0000
Со Гордана Сиљановска Давкова ќе дојде нова горда и достоинствена Македонија http://mn.mk/aktuelno/16402-So-Gordana-Siljanovska-Davkova-ke-dojde-nova-gorda-i-dostoinstvena-Makedonija http://mn.mk/aktuelno/16402-So-Gordana-Siljanovska-Davkova-ke-dojde-nova-gorda-i-dostoinstvena-Makedonija alt

Ќе го победиме заевизмот и заедно со Гордана Сиљановска Давкова ќе дојде нова горда и достоинствена Македонија

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Wed, 17 Apr 2019 23:04:27 +0000
ПОВТОРЕН ПОВИК ДО ЈАВНОТО ОБВИНИТЕЛСТВО на РМ http://mn.mk/aktuelno/16391-POVTOREN-POVIK-DO-JAVNOTO-OBVINITELSTVO-na-RM http://mn.mk/aktuelno/16391-POVTOREN-POVIK-DO-JAVNOTO-OBVINITELSTVO-na-RM divo2

Почитувани обвинителки и обвинители

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Актуелно Wed, 17 Apr 2019 00:00:00 +0000
Треба Македонија да ја креваме од пепелта http://mn.mk/aktuelno/16393-Treba-Makedonija-da-ja-krevame-od-pepelta http://mn.mk/aktuelno/16393-Treba-Makedonija-da-ja-krevame-od-pepelta alt

Треба Македонија да ја креваме од пепелта од која што овие политички измамници од врхушката на СДСМ ќе ја остават

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Tue, 16 Apr 2019 21:14:11 +0000
Граѓаните сфатија дека си имаат работа со измамници http://mn.mk/aktuelno/16388-Graganite-sfatija-deka-si-imaat-rabota-so-izmamnici http://mn.mk/aktuelno/16388-Graganite-sfatija-deka-si-imaat-rabota-so-izmamnici alt

Граѓаните сфатија дека си имаат работа со измамници кои единствено што направија е продажба на државните интереси

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Mon, 15 Apr 2019 20:08:14 +0000
Инает и фрустрации кон претходната Влада на ВМРО-ДПМНЕ и Груевски http://mn.mk/aktuelno/16387-Inaet-i-frustracii-kon-prethodnata-Vlada-na-VMRO-DPMNE-i-Gruevski http://mn.mk/aktuelno/16387-Inaet-i-frustracii-kon-prethodnata-Vlada-na-VMRO-DPMNE-i-Gruevski

altСе потврди деструктивното, незрело и незаконско постапување водено од емоции, инает и фрустрации кон претходната Влада на ВМРО-ДПМНЕ и Груевски

Се потврди деструктивното, незрело и незаконско постапување водено од емоции, инает и фрустрации кон претходната Влада на ВМРО-ДПМНЕ и Груевски

По објавата на текстот со наслов „СДСМ игра на картата на кратко памтење – 10 заборавени објекти кои Владата не ги става во употреба поради фрустрации“ следуваше соопштение/допис на Акционерското друштво за стопанисување со станбен и деловен простор, популарно наречено ПУИК за трите нивни објекти поврзани со нивната институција. Тие реагираа за три од десетте објекти за кои „Република“ пишуваше, односно за оние објекти кои се под нивна надлежност.

Со соопштението од ПУИК потврдија дека:

1. Поттрибинските простори на источната, северната и западната трибина сѐ уште не се ставени во функција и не се приходува од нив. Се работи за илјадници квадратни метри деловен простор од кои АДСДП би можело, но не добива приходи од кирии или продажба.

Увид во градежните работи пред Суперкупот во Скопје, мај 2017

2. Се потврди и дека зградата на ПУИК (АДСДП) изградена во бароктен стил, сè уште не е завршена, две години по доаѓањето на новата влада, иако наследија затворена карабинасо речиси завршена фасада. Зошто нешто што можело да се заврши за 5 до 6 месеци се прави 2 години, тоа можеме само да претпоставуваме.

Но, новина од писмото на ПУИК (АДСДП) е што иако објектот се градеше за ПУИК (АДСДП) да излезе од старите бараки и да се всели во објект со тврда градба, сепак ќе биде продаден како деловен центар. Наведената причина е неубедлива – сакале предвремено да вратат кредити. A тие земаа кредит за трајно да го решат проблемот со просториите.

Се чини дека вистинската причина е архитрктонскиот стил на објектот и фактот дека она што останува во наседство е созадено во времето на ВМРО-ДПМНЕ, а не СДСМ. Дали се во прашање фрустрации? Или се плашат дека ќе им биде префрлано дека се вдомиле во објект каков што до вчера критикуваа, еден од трите најмаркантни објекти во Скопје?

По оваа логика не треба да изненади ако и Сугарески наместо да се всели во реновираниот надградетен објект, го продаде Министерството за транспорт како деловен простор..

altУвид во завршните градежни работи на зградата на ПУИК, мај 2017 година

Ист случај е и зградата на ЕЛЕМ спроти поранешниот хотел „Бристол“. И додека си поигруваат со државниот имот кој можело да биде искористен на ваков или онаков начин, со користење или пак даден под наем, поради фрустрации и инает, државните фирми губат пригоди, а со тоа страда и буџетот. ОЈО и Финансиската полиција треба да ги гонат раководителите на ЕЛЕМ, АДСДСП и Транспорт за нереализирани приходи, како што ги гонат поранешните функционери за нереализирани гаранции бидејќи градежна фирма задоцнила со градба на објект кој потоа го довршила.

3. Катната гаража „Смилевски конгрес“ до Музејот на холокаустот е ист случај. ПУИК потврди дека не две, ама година и пол истата стоела празна без да се стави во употреба и секојдневно да биде извор на пари за државното претпријатие. Во соопштението стои дека гаражата не се отворила бидејќи требало да се промени урбанистичкиот план, но во следната реченица се побива велејќи дека и без да биде променет урбанистичкиот план по година и половина била отворена. Значи или можело да работи и една и пол година неоправдано неработеле, или сега незаконски наплаќаат пари на граѓаните. И во двата случаи има основ за кривично гонење плус барање да се надоместат изгубените, односно нереализираните приходи.

Иако никој не зборува за вистинската причина за неодговорното стопанисување со државниот имот, очигледен е обидот да се маргинализира учинокот на поранешната власт. Многу деструктивно, расипнички, незрело и незаконски. И, секако, на грбот на државата и народот.

На крајот, зошто Агенцијата за државни патишта и Министертвото за транспорт не го пуштаат во употреба патот Сончев Град – Сопиште иако две години е готов?

Зошто СОЗР две години не ја пушта во употреба зградата на плоштадот Пресвета Богородица веднаш до црквата?Зошто од минатото лето нема ни обид да се најде концесионер за Македонско село и државата да приходува од овој државен имот за кој се вложени 5 милиони евра? Маскедонско село не е изградено во барок, ако тоа нешто менува…

Дали Петре Шилегов, кој досега се истакна со еднократно возење тротинет и рушење на споменикот на Ќосето, ќе одговори зошто година и половина не ја завршува зградата на градската куќа?

Ќе имаат сила да одговорат или ќе ја бараат Катица Јанева да исфабрикува некоја нова кривична пријава за наместо да градат и создаваат, да обвинуваат дека претходниците работеле незаконски? И на тој начин да го покриваат своето неработење и фрустрации.

https://republika.mk/vesti/ekonomija/se-potvrdi-destruktivnoto-nezrelo-i-nezakonsko-postapuvanje-vodeno-od-emocii-inaet-i-frustracii-kon-prethodnata-vlada-na-vmro-dpmne-i-gruevski/

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Mon, 15 Apr 2019 18:44:41 +0000