Среда, 29 Ноември 2023   
ДЕЛ ОД ПРАВИЛАТА НА ФОНДАЦИЈАТА „АТАНАС БЛИЗНАКОВ” (8)

1kov1

ДЕЛ ОД ЖИВОТОТ НА АТАНАС БЛИЗНАЈОВ ВО МОНОГРАФИИТЕ НА СЛАВЕ КАТИН

Врз основа на точка 5 од Одлуката на Универзитетскиот совет за формирање Фонд „Атанас Близнаков” при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје донесена на 148-та седница од 18.IV.1977 година, Советот на Фондот на седницата од 1. IX.1978 година ги донесе Правилата на Фондот „Атанас Близнаков” при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” – Скопје

Во нив, меѓу другото се вели дека Фондот „Атанас Близнаков” при Универзитетот ,,Кирил и Методиј” во Скопје за стипендирање на студенти кои покажуваат особени резултати во студиите е формиран со Одлука на Универзитетскиот совет донесена на 148 седница од 18.ИВ.1977 година врз основа на лично изнесената желба на Атанас Близнаков, како и врз неговото последно завештание и тестамент.

Седиштето на Фондот ,,Атанас Близнаков” е при Универзитетот „Кирил и Методиј” во Скопје. Задачата на Фондот „Атанас Близнаков” е да помага, по пат на стипендирање студенти кои покажуваат особени резултати во студиите во нивното натамошно образование, стручно оспособување и усовршување.

Основач на Фондот „Атанас Близнаков” е Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје врз основа на желбата на македонскиот сонародник Атанас Близнаков од Гери, Индијана, САД, кој сега живее во Скопје, изразена лично, како и со неговото последно завештение и тестамент.

Со Фондот „Атанас Близнаков” управува Советот на Фондот. Советот на Фондот го сочинуваат тројца постојани членови и тоа: Атанас Близнаков, Димче Стојанов – Мире и Томе Буклески-Маќули од Скопје, како и четворица членови избрани од Универзитетскиот совет. Постојаните членови ќе бидат доживотни членови на Советот на Фондот, а избраните членови со мандат од две години.

По смртта на постојаните членови на нивно место Универзи­тетскиот совет избира нови членови од редовите на општестве­но-политичките работници надвор од Универзитетот. Сите членови на Советот на Фондот „Атанас Близнаков” ќе работат без надоместок.

Советот на Фондот избира Управен одбор од три члена од своите редови. Членовите на Управниот одбор се потписници на документите за располагање со средствата на Фондот. Исплатата се врши со два потписа.

Стипендиите на студентите се даваат за учебните месеци во текот на годината, и тоа од 1 септември заклучно со 30 јули. Фондот има свој печат и штембил, печатот е во форма на круг, во чија средина е амблемот на Универзитетот, а наоколу е испишан следнив текст: Фонд „Атанас Близнаков” при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” – Скопје.

Сите средства на Фондот се чуваат во банка со седиште во Скопје и во Чикаго и гласи на име: Фонд „Атанас Близнаков” при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” – Скопје.

Средствата потребни за реализација на годишниот фонд од кој ќе се испаќаат стипендиите, ги определува Атанас Близнаков. По неговата смрт годишниот фонд за стипендирање ќе го определува Советот на Фондот. Годишниот фонд за исплаќање на стипендиите на студентите се формира само со приходите добиени како камата од средствата на Фондот.

Советот на Фондот „Атанас Близнаков” при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје доверениот имот нараснат, недистрибуиран и приходите од имотот ќе ги држи континуирано и ќе го користи само за доделување стипендии на студенти кои покажуваат посебни резултати во студиите.

Сите административно-технички и финансиски работи во врска со користењето на средствата од Фондот „Атанас Близнаков” ќе ги врши Работната заедница на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.

Од средствата на Фондот „Атанас Близнаков” се доделуваат стипендии на вредни и талентирани студенти кои покажуваат резултати во стидирањето како признание и стимулација во нивната натамошна работа. Изборот на стипендистите се врши по пат на конкурс, а врз основа на единствени критериуми.

Советот на Фондот „Атанас Близнаков” кога донесува програма за остварување на целите за кое е формиран Фондот, утврдува за колкав број студенти, за кои факултети, односно научни области ќе бидат доделени стипендиите во учебната година и висината на стипендиите во сообразност со административните критериуми за стипендирање.

Единствените критериуми за избор на стипендисти се: способност и успех на студентите; потекло од работнички семејства и материјалната положба на семејствата на студентите; други критериуми утврдени со конкурсот за доделување стипендии од Фондот. Стипендиите можат да се доделуваат само на оние кандидати кои немаат стипендија или кредит по некоја друга основа. Стипендијата се продолжува за наредната учебна година доколку стипендистот успешно ја завршил претходната година.

1kov11

Корисникот на стипендијата е должен во почетокот на секој семестар да му достави на Советот на Фондот „Атанас Близнаков” потврда за запишан и завршен семестар и за предвидените и положените испити, и тоа за зимскиот семестар до 30-ти септември и за летниот до 15-ти март.

Советот на Фондот „Атанас Близнаков” на крајот од секоја учебна година поднесува до Универзитетскиот совет извештај за работата на Фондот и финансиски извештај.

Овие правила на Фондот влегуваат во сила со денот на усвојувањето од страна на Советот на Фондот.

Продолжува

1SlaveK2 Пишува: СЛАВЕ КАТИН

 

На прво место

News image

За прв пат во историјата на самостојна Македонија, ЖЕНА ќе биде Претседателка на Македонија

Професорката Гордана Силјановска Давкова ги има сите адути да биде идната мајка на нацијата....

Историја

News image

Наредба на Тодор Александров од 22 август 1922 година

Помошната организација во тие краеви, како и македонската рев. Организација е самостојна и непартиск...

Иселеници

News image

ГЕОРГИ (ЏОРЏ) ТОМОВ КАКО ИГРАОРЕЦ, КОРЕОГРАФ, ВАЈАР... 15)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ТОМОВ“  НА СЛАВЕ КАТИН

Култура и туризам

News image

СИНИША СТАНКОВИЌ – ПОЧЕСЕН ДОКТОР НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ (10)

Д-р Милка Пљакиќ долгогодишен асистент на Станковиќ, познат биолог и научен работник, за професорот ...

Фељтон

News image

ЗГАСНА СРЦЕТО НА ГОЛЕМИОТ ДОНАТОР И ХУМАНИСТ АТАНАС БЛИЗНАКОВ – (ДЕЛ I) (21)

ДЕЛ ОД ЖИВОТОТ НА АТАНАС БЛИЗНАЈОВ ВО МОНОГРАФИИТЕ НА СЛАВЕ КАТИН

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.