Иселеници Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/iselenici-region Fri, 21 Sep 2018 19:35:04 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk Ѓорѓија Џорџ Атанасоски - најголемиот инвеститор од македонското иселеништво (11) http://mn.mk/iselenici-region/15188-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-11 http://mn.mk/iselenici-region/15188-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-11 dzordz11-1-180По осамостојувањето на Република Македонија, господинот Атанасоски активно се вклучи во македонската политичка сцена, а на меѓународен план е еден од најголемите борци за зачувување и негување на националните интереси на Македонците во земјава и во светот. Во 1999 година Ѓорѓија-Џорџ Атанасоски се кандидира за претседател на Република Македонија, со желба, доколку ја добие довербата на граѓаните, да ја унапреди демократијата во земјата, да промовира економски систем базиран на принципите на слободен пазар

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 19 Sep 2018 01:05:00 +0000
Тоде Кабровски – македонскиот активист и просветител од Сиднеј http://mn.mk/iselenici-region/15187-Tode-Kabrovski-–-makedonskiot-aktivist-i-prosvetitel-od-Sidnej- http://mn.mk/iselenici-region/15187-Tode-Kabrovski-–-makedonskiot-aktivist-i-prosvetitel-od-Sidnej- tode-kambovski-180Тоде Кабровски, кој долго беше  душата на Македонскиот просветно-училиштен одбор за Нов Јужен Велс кој со успех започнал да работи од 1978 година. Тој е еден од значајните активисти во духовната и културната дејност во Сиднеј, Нов Јужен Велс и пошироко во Австралија

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 19 Sep 2018 01:03:00 +0000
Ѓорѓија Џорџ Атанасоски - најголемиот инвеститор од македонското иселеништво (10) http://mn.mk/iselenici-region/15142-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-10 http://mn.mk/iselenici-region/15142-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-10 dzordz10-1-180Ѓорѓија-Џорџ Атанасоски го започна своето образование  во основното училиште „Велјан Новачески“ во Марул, од каде го продолжил своето образовани во Прилеп и го отвори патот на иднината. Неговото родно место е дел од археолошките наоѓалишта под име Павла чука и Стибера. Тој е денеска е еден од најуспешните македонски бизнисмени во САД и во светот

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 12 Sep 2018 01:02:00 +0000
Кире Циревски – активист и новинар во Македонската заедница во Сиднеј http://mn.mk/iselenici-region/15141-Kire-Cirevski-–-aktivist-i-novinar-vo-Makedonskata-zaednica-vo-Sidnej http://mn.mk/iselenici-region/15141-Kire-Cirevski-–-aktivist-i-novinar-vo-Makedonskata-zaednica-vo-Sidnej kire-carevski-180Кире Циревски извршувал повеќе значајни функции во црквата „Света Петка“, меѓу кои претседател, потпретседател, секретар, благајник и е голем активист во целокупното живеење во македонската заедница во Сиднеј. Тој  како новинар го водел етничкиот радиочас на радиото 2 НБЦ, го уредувал и издавал весникот „Македонски весник“, бил редовен дописник на неколку дневни весници, меѓу кои и “Нова Македонија“ и на списанија во Македонија

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 12 Sep 2018 01:01:00 +0000
Ѓорѓија Џорџ Атанасоски - најголемиот инвеститор од македонското иселеништво (9) http://mn.mk/iselenici-region/15092-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-9 http://mn.mk/iselenici-region/15092-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-9 dzordz9-1-180Селото Марул е типично пелагониско македонско село, со куќи изградени од камен и кал, со отворени дворови и со поголемо растојание од куќа до куќа. Црквата во Марул, пак, која остава силен впечаток и се понесуваат убави спомени, го носи името Раѓањето на Света Богородица. Затоа на 21 септември (гроздобер) секоја година доаѓаат голем број верници по потекло од селото Марул

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 05 Sep 2018 01:02:00 +0000
Џим Томев – познат македонски интелектуалец во Австралија http://mn.mk/iselenici-region/15105-Dzim-Tomev-–-poznat-makedonski-intelektualec-vo-Avstralija http://mn.mk/iselenici-region/15105-Dzim-Tomev-–-poznat-makedonski-intelektualec-vo-Avstralija jim-tomev-180Кога се пишува за Џим Томев, значи дека се пишува за еден нов иселенички летопис на судбината, за човек со големи перспективи и светла иднина, за човек со успеси и падови, за човек со бурна иселеничка историја. Тој е вљубеник на пишаниот збор, заштитник на леринскиот македонски говор, бранител на македонската литература, како и познавач на англискиот јазик и книжевност

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 05 Sep 2018 01:00:00 +0000
Гоце Македонски (Гојко Јаковлески), алиас Гојко Делчев Рафкин http://mn.mk/iselenici-region/15043-Goce-Makedonski-Gojko-Jakovleski-alias-Gojko-Delcev-Rafkin http://mn.mk/iselenici-region/15043-Goce-Makedonski-Gojko-Jakovleski-alias-Gojko-Delcev-Rafkin gojko-jakovleski-1-180Гојко Јаковлевски е бранителот и афирматорот на историјата на етничка Македонија и честа на македонскиот народ во светот. Драган Богдановски и Гојко Јаковлески заедно соработувале за иднината на Македонија и ја формирале  Демократската партија за македонско национално единство. Главната цел на Организацијата била обединување на распарчена и поробена Македонија во самостојна македонска држава. Гоце Македонски е еден од основачите на политичката партија ВМРО ДПМНЕ

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 29 Aug 2018 01:00:00 +0000
Ѓорѓија Џорџ Атанасоски - најголемиот инвеститор од македонското иселеништво (8) http://mn.mk/iselenici-region/15044-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-8 http://mn.mk/iselenici-region/15044-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-8 dzordz8-1-180Прилеп е град на историја и култура, на митови и легенди, на вистини и премрежиња, на борби и триумфи, кој за првпат се споменува во далечната 1014 година. Во градот на Ѓорѓија–Џорџ Атанасоски на 11 Октомври (листопад) 1941 година, кај Участакот, во бугарската полициска станица пукнала првата пушка, со што се означил почетокот на големото антифашистичко народно востание. Денес Прилеп е и град на културните вознеси, град на традициите, новото и урбаното

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 29 Aug 2018 01:00:00 +0000
ВРЕДНА КНИГА СО СЕОПФАТНИ ТЕМИ: Излезе од печат книгата „Одблесоци од минатото“ (статии) од Гордана Димовска http://mn.mk/iselenici-region/15006-VREDNA-KNIGA-SO-SEOPFATNI-TEMI-Izleze-od-pecat-knigata-Odblesoci-od-minatoto-statii-od-Gordana-Dimovska http://mn.mk/iselenici-region/15006-VREDNA-KNIGA-SO-SEOPFATNI-TEMI-Izleze-od-pecat-knigata-Odblesoci-od-minatoto-statii-od-Gordana-Dimovska odblesoci-od-minatoto-180Деновиве излезе од печат книгата статии под наслов „ОДБЛЕСОЦИ ОД МИНАТОТО“ од познатата македонска авторка од Австралија Гордана Димовска.

Гордана Димовска е познато име во литературно-публицистичката периодика среде Македонците во Австралија и пошироко. И додека нејзините литературни творби, колку толку, се прибрани во книги, ова е нејзина прва книга во која на едно место се собрани нејзините позначајни статии со општествено-политичко-историски и други теми, објавени последниве десетина години во различни медиуми („Македонска нација“, „Вечер“, „Нова Македонија“, „Народна волја“, медиумите на Матица македонска и Агенцијата за иселеништво и други, како и преку електронски медиуми).

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 22 Aug 2018 01:03:00 +0000
Ѓорѓија Џорџ Атанасоски - најголемиот инвеститор од македонското иселеништво (7) http://mn.mk/iselenici-region/15005-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-7 http://mn.mk/iselenici-region/15005-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-7 dzordz7-1-180Ѓорѓија-Џорџ Атанасоски нагласиува дека векот кој измина ни се случија Илинден и Крушевската Република, но ни се случија и Балканските војни кога нè разделија. Меѓутоа, Втората светска војна, на Македонија ù го донесе вториот Илинден и АСНОМ, како и одлуките за остварување на вековните стремежи на илјадниците македонски синови – создавање на македонска држава за прв пат во вековната историја. Ни се случи и третиот Илинден кога Македонија стана независна самостојна држава. Затоа, според бизнисменот Ѓорѓија-Џорџ Атанасоски Македонија им припаѓа на Македонците каде и да се на оваа планета

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 22 Aug 2018 01:02:00 +0000