Историја Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/istorija Thu, 06 Aug 2020 15:35:29 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk Македонија, мојот копнеж – Манојил Мане Јаковлески (65) http://mn.mk/istorija/18767-Makedonija-mojot-kopnez-–-Manojil-Mane-Jakovleski-65 http://mn.mk/istorija/18767-Makedonija-mojot-kopnez-–-Manojil-Mane-Jakovleski-65 9.9

На 17 јуни 2018 година е потпишан од шефовите на дипломатии на Грција, Никос Коцијас и Македонија, Никола Димитров, контраверзниот Преспански договор. Овој договор, штетен за македонскиот народ, е потпишан и од посредникот на ООН за спорот за името Македонија, Метју Нимиц, со што е заменета Привремената спогодба во Њујирк од 13.09.1995 година.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Wed, 05 Aug 2020 08:52:15 +0000
Битката кај „Слива“ е уште еден пример од борбите за време на Илинденското востание http://mn.mk/istorija/18766-Bitkata-kaj-Sliva-e-uste-eden-primer-od-borbite-za-vreme-na-Ilindenskoto-vostanie http://mn.mk/istorija/18766-Bitkata-kaj-Sliva-e-uste-eden-primer-od-borbite-za-vreme-na-Ilindenskoto-vostanie 1SLIVA

Битката кај „Слива“ е уште еден пример од борбите за време на Илинденското востание која восхитува со пожртвуваноста на македонските востаници.

Оваа битка е дел од Илинденската епопеја за одбрана на Крушевската Република. Тоа е битка во која востаниците до последен човек ги бранат позициите за да му овозможат на населението да се извлече од градот. Тоа е пример за жртвите кои ги поднел македонскиот народ во борбата за создавање на самостојна и национална држава.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Wed, 05 Aug 2020 08:49:22 +0000
Македонија, мојот копнеж – Манојил Мане Јаковлески (64) http://mn.mk/istorija/18746-Makedonija-mojot-kopnez-–-Manojil-Mane-Jakovleski-64 http://mn.mk/istorija/18746-Makedonija-mojot-kopnez-–-Manojil-Mane-Jakovleski-64 1.0.6

Во монографијата „Македонија, мојот копнеж – Манојил Мане Јаковлески, од авторот Киро Кипровски, објавени се повеќе текстови објавени и во Македонска нација. Меѓу нив е патеписот за посетата на Мане Јаковлевски на Ерусалим. Имено во ноември 2011 година на покана на владата на Израел, како член на Фондот на Холокаустoт на Евреите, Јаковлевски го посети Израел.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Wed, 29 Jul 2020 07:09:36 +0000
Повик за илинденското востание http://mn.mk/istorija/18745-Povik-za-ilindenskoto-vostanie http://mn.mk/istorija/18745-Povik-za-ilindenskoto-vostanie 2.7.4

Илинденското востание било востание на македонскиот народ  против османлиската власт. Конгресот на Македонската револуционерна организација, одржан во Солун, донел одлука напролет да се крене оружено востание при што започнувањето и водењето на востанието им биле препуштени на окружните комитети. Конгресот на Битолскиот револуционерен округ, одржан во Смилево, одлучил да се крене општо ослободително востание и избрал Главен востанички штаб на Битолскиот револуционерен округ (во состав: Дамјан Груев, Борис Сарафов и Анастас Лозанчев), кој донел одлука востанието да започне на денот Свети Илија, 2 август 1903 година (нов стил).

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Wed, 29 Jul 2020 07:05:31 +0000
ИЛИНДЕН – СОНЦЕТО ВО ИСТОРИЈАТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД http://mn.mk/istorija/18744-ILINDEN-–-SONCETO-VO-ISTORIJATA-NA-MAKEDONSKIOT-NAROD http://mn.mk/istorija/18744-ILINDEN-–-SONCETO-VO-ISTORIJATA-NA-MAKEDONSKIOT-NAROD 2.7.1

Илинден е запишан со крупни позлатени букви во календарот на македонскиот народ во етничка Македонија и кај македонските иселени ширум светот. Илинден 1903 година е највисок револуционерен врв на борбата што ја водел македонскиот народ за соборување на султанската тиранија. Тој беше патоказ во национално-револуционерната борба на македонскиот народ и другите народи кои живееле во тогашна етничка Македонија за слобода и независност.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Wed, 29 Jul 2020 06:51:46 +0000
Крушевска република (2-12. 08. 1903 г.) http://mn.mk/istorija/18743-Krusevska-republika-2-12-08-1903-g- http://mn.mk/istorija/18743-Krusevska-republika-2-12-08-1903-g- 1KR

Во приквечерината на востанието, кручевските востаници се собрале во Беринската корија, чекајќи ја во секој момент наредбата за да го нападнат градот.

Горскиот штаб на Крушевскиот востанички реон, на чело со Никола Карев, кој беше определен од конгресот во Смилево за горски началник, концентрирал околу 800 востаници за напад и ослободување на Крушево. Подготвувајќи се за успешно заземање на градот, Штабот свикал состанок со следните луѓе: Иван Наумов, Питу Гули, Андреја Димков, Ѓучин Наумов, Марко Христов, Косто Демирхисарски, Иванчо од селото Љатово, Коста Попето, Ташко Карев, Методи Стојчев и др., пред кои Карев ги изнел задачите на војводите за претстојната акција. На тој состанок бил прифатен предлогот на Карев, Тодор Христов (офицерчето) да биде избран за помошник член на Штабот.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Wed, 29 Jul 2020 06:47:24 +0000
Македонија, мојот копнеж – Манојил Мане Јаковлески (63) http://mn.mk/istorija/18714-Makedonija-mojot-kopnez-–-Manojil-Mane-Jakovleski-63 http://mn.mk/istorija/18714-Makedonija-mojot-kopnez-–-Manojil-Mane-Jakovleski-63 1.0.6

Во монографијата „Македонија, мојот копнеж – Манојил Мане Јаковлески, од авторот Киро Кипровски, објавени се повеќе текстови објавени во медиумите кои се поврзани со Мане, неговата љубов кон Македонија и партијата ВМРО ДПМНЕ. Овие текстови не потсетуваат на едно време  кога секој Македонец во своето срце ја носеше својата татковина МАКЕДОНИЈА. Тоа е време кога идеологијата за Македонија ја започна и приказната за ВМРО ДПМНЕ.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Wed, 22 Jul 2020 09:05:17 +0000
Дивите кози од Овче Поле http://mn.mk/istorija/17505-Divite-kozi-od-Ovce-Pole http://mn.mk/istorija/17505-Divite-kozi-od-Ovce-Pole divite kozi 1Дивите кози од Овче Поле

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Tue, 21 Jul 2020 23:00:00 +0000
Македонија, мојот копнеж – Манојил Мане Јаковлески (62) http://mn.mk/istorija/18684-Makedonija-mojot-kopnez-–-Manojil-Mane-Jakovleski-62 http://mn.mk/istorija/18684-Makedonija-mojot-kopnez-–-Manojil-Mane-Jakovleski-62 1.0.6

Маноил Мане Јаковлевски својот живот го посветил на македонската кауза. На тој пат него го следат другари, пријатели, познаници и многу други патриоти, следбеници на илинденските идеали - создавање и очувување на независна, суверена и обединета македонска држава.  Меѓутоа, нивниот животен пат не бил лесен. Тие биле следени од тајните служби, биле затварани и нивниот живот бил исполнет со непредвидливи и непријатни ситуациии.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Tue, 14 Jul 2020 23:00:00 +0000
Македонија, мојот копнеж – Манојил Мане Јаковлески (61) http://mn.mk/istorija/18666-Makedonija-mojot-kopnez-–-Manojil-Mane-Jakovleski-61 http://mn.mk/istorija/18666-Makedonija-mojot-kopnez-–-Manojil-Mane-Jakovleski-61 1.0.6

Милче Милошевски денес е пензионер кој од детство другарува со Маноил Мане Јаковлевски. Нивното другарство трае со децении, а нив ги поврзува многу работи, но најмногу патриотизмот - љубовта кон татковината. Кога се заедно, нивните разговори почнуваат и завршуваат за македонското прашање, за историјата, за иднината на македонскиот народ и неговата држава, за партијата  ВМРО ДПМНЕ.

Во монографијата „Македонија, мојот копнеж – Манојил Мане Јаковлески, од авторот Киро Кипровски, Милче Милошевски за повеќедецениското другарување со Мане вели:

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Tue, 07 Jul 2020 23:36:13 +0000