Култура и туризам Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/kultura Fri, 20 Apr 2018 05:06:22 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk Манастир „Свети Архангел Михаил“ во село Теово, Велешко http://mn.mk/kultura/14461-Manastir-Sveti-Arhangel-Mihail-vo-selo-Teovo-Velesko http://mn.mk/kultura/14461-Manastir-Sveti-Arhangel-Mihail-vo-selo-Teovo-Velesko teovo-manastir-240На 35 километри југозападно од Велес недалеку од селото Богомила распослано пред клисурата на реката Бабуна распослан на надморска височина од 450 метри на локација врз која се најдени остатоци од стари темели на некогашен манастир се наоѓа манастирот „Свети Архангел Михаил“.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 18 Apr 2018 01:28:49 +0000
Манастир „Свети Архангел Михаил“ Берово http://mn.mk/kultura/14460-Manastir-Sveti-Arhangel-Mihail-Berovo http://mn.mk/kultura/14460-Manastir-Sveti-Arhangel-Mihail-Berovo arhangel-mihail1-240Живописниот предел на Берово самиот по себе маѓепсува. Зелените површини и богатството кое што се крие во природата се доволен предизвик за да се посети овој предел. Но она што најмногу плени и привлекува и воедно смирува како да стоиш пред себеси и пред лицето на живиот Бог е женскиот манастир кој што има скоро двовековна непрекината традиција и во кој денес има две монахињи кои создаваат икони во византиски стил за иконостаси.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 18 Apr 2018 01:27:41 +0000
Стар ет свети Никола, немат место рисјанско кај да се не знајт негоото име и да не се празнуат негојот празник http://mn.mk/kultura/14438-Star-et-sveti-Nikola-nemat-mesto-risjansko-kaj-da-se-ne-znajt-negooto-ime-i-da-ne-se-praznuat-negojot-praznik http://mn.mk/kultura/14438-Star-et-sveti-Nikola-nemat-mesto-risjansko-kaj-da-se-ne-znajt-negooto-ime-i-da-ne-se-praznuat-negojot-praznik sveti-nikola-180Стар ет свети Никола. немат место рисјанско кај да се не знајт негоото име и да не се празнуат негојот празник. И комшииве него го имаат за светец. Тие го викаат Ад’рбаба. Едно време позавиделе сите други светци, оти свети Никола на ет толку честен.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 11 Apr 2018 01:31:08 +0000
Велигденски песни http://mn.mk/kultura/14437-Veligdenski-pesni http://mn.mk/kultura/14437-Veligdenski-pesni 20110420veligdenВелигденските песни пеат за распнувањето и воскреснувањето на Исус Христос. Но во нив се среќаваат и други мотиви. Остава впечаток присуството на митолошки суштества, пред се самовилите, но и на некои јунаци како Марко Крале.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 11 Apr 2018 01:21:25 +0000
Во четвртокот пред Пасха, односно Велики Четврток http://mn.mk/kultura/14407-Vo-cetvrtokot-pred-Pasha-odnosno-Veliki-Cetvrtok http://mn.mk/kultura/14407-Vo-cetvrtokot-pred-Pasha-odnosno-Veliki-Cetvrtok veliki-cetvrtok-veligden-180Во четвртокот пред Пасха, односно Велики Четврток, Господ Исус Христос се враќа во Ерусалим каде ја востановува Новозаветната Пасхална жртва.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 04 Apr 2018 01:04:09 +0000
Велики петок, освен Велипеток уште се вика и Распет петок http://mn.mk/kultura/14408-Veliki-petok-osven-Velipetok-uste-se-vika-i-Raspet-petok http://mn.mk/kultura/14408-Veliki-petok-osven-Velipetok-uste-se-vika-i-Raspet-petok veliki-petok-180Велики петок, освен Велипеток уште се вика и Распет петок, зашто на тој ден е распнат Исус Христос. Поради тоа овој ден се смета за најтежок празник во христијанската религија.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 04 Apr 2018 01:03:25 +0000
Велика сабота http://mn.mk/kultura/14409-Velika-sabota http://mn.mk/kultura/14409-Velika-sabota velika-sabota

Во светата и Велика Сабота го празнуваме боготелесното погребение и слегувањето во адот на Господ Бог и Спасителот наш Исус Христос, Кој нашиот род од распадливост го повика кон вечен живот. Светата Четириесетница е поголема од сите други денови, а од неа, пак, е поголема оваа света и Велика седмица; а од Великата седмица повторно најголема е оваа света и Велика сабота. А Велика седмица се именува не затоа што има повеќе денови или часови, туку затоа што во неа се случија големи и натприродни чудеса и извонредни дела на нашиот Спасител, особено денес. Како што при првото создавање на светот, откако го заврши сето Свое дело, особено откако го создаде човекот во шестиот ден, во седмиот ден Бог отпочина од сите Свои дела, го освети и го нарече сабота, што значи одмор, така и во создавањето на духовниот свет, откако на извонреден начин создаде се, откако во шестиот ден го пресоздаде распадливиот човек и го обнови со живоносниот Крст и со смртта, во овој седми ден повторно се одмори и, по завршените дела, заспа со животворен и спасителен сон.

Впрочем, Словото Божјо со телото слезе во гробот, а во адот се спушти со Својата нераспадлива и божествена душа која во смртта се раздели од телото и ја предаде во рацете на Отецот, Кому ја принесе и Својата крв, а која е нашето спасение, иако Он немаше потреба да го бара тоа. Поради тоа душата на Господа не беше задржана во адот, како душите на другите светии. Па како би била и задржана, кога таа воопшто и не потпаѓаше под прародителската клетва, како другите. Нашиот непријател ѓаволот, иако не задржуваше, не можеше да ја земе крвта по цената на која ние бевме искупени. Та, како ѓаволот, тој разбојник, би можел да Го задржи, бидејќи Христос не беше само од Бога, туку беше Самиот Бог? Меѓутоа, Господ наш Исус Христос се всели во гробот со Своето тело и со Своето божество кое беше тесно соединето со телото. Беше во рајот со разбојникот и, во исто време, беше во адот, како што се вели, со Својата обожена душа. Со Својата, пак, божествена природа Он седеше заедно со Отецот и со Светиот Дух, а како Бог неопислив беше насекаде, зашто божеството беше нестрадално ни во гробот ниту на крстот. Секако, телото Господово требаше да претрпи и смрт, односно разделување на душата од телото, но не и распаѓање, односно целосно разурнување на телото и на неговите членови.

Но Јосиф, откако го симна светото тело на Господа, Го погреба во нов гроб, близу во градината, и на влезот од гробот стави огромен камен, бидејќи Јудеите, по петокот, отидоа кај Пилат и му рекоа: „Господару, се сетивме дека оној измамник, додека беше жив, рече: По три дена ќе воскреснам. Мислиме дека е добро твојата власт да и нареди на војската да го чува гробот". Пилат одговори: „Ако е измамник, тогаш зошто се грижите за неговите зборови додека бил жив, бидејќи тој, ете, несомнено е мртов?" А, кога Тој рекол дека ќе воскресне? Се чини дека тие дошле до тој заклучок од поуката за Јона. Но, секако, ако гробот биде чуван, нема да го украдат. Безумници!!! Тие не беа сфатиле дека тоа што го правеа наскоро ќе се сврти против нив! Кога Пилат наредил, тие самите поставиле војничка стража и грижливо со печат го утврдиле гробот, за да не можат да речат, со клевети, дека воскресението на Господа се случило без стража и без печати, со измама.

Но отсега адот отстапува и се избезумува чувствувајќи поголема сила; и наскоро ќе Го исфрли Оној што неправедно беше Го проголтал - Христа, најтврдиот аголен камен, како и сето она што од памтивек го проголтал и ставил во својата утроба.

Со Твоето неизкаживо снисходење, Христе Боже наш, помилувај не. Амин.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 04 Apr 2018 01:02:37 +0000
Велигден или Ден на Воскресението Христово е најважниот верски празник http://mn.mk/kultura/14410-Veligden-ili-Den-na-Voskresenieto-Hristovo-e-najvazniot-verski-praznik http://mn.mk/kultura/14410-Veligden-ili-Den-na-Voskresenieto-Hristovo-e-najvazniot-verski-praznik veligden-180Велигден или Ден на Воскресението Христово е најважниот верски празник во православниот календар. Христијанските верници со овој празник го прославуваат воскреснувањето на нивниот бог Исус Христос по неговата смрт со распнување околу 27-33 година н.е. Тоа се случило на третиот ден по неговата смрт, сметајќи го и денот на смртта т.е. првиот ден недела после Велики петок.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 04 Apr 2018 01:01:20 +0000
Велигден е Пасха Господова и Ден на нашето спасение http://mn.mk/kultura/14398-Veligden-e-Pasha-Gospodova-i-Den-na-naseto-spasenie http://mn.mk/kultura/14398-Veligden-e-Pasha-Gospodova-i-Den-na-naseto-spasenie hristovoto-stradanje-7

Воскресението Христово е Празник над празниците, Торжество над торжествата и Слава на Бога Воскреснатиот. Велигден е центарот на Православната вера и празнување. За верните, периодот пред Велигден, е долго патување исполнето со покајание, прошка, измирување,молитва,пост и учење. Со пристигнувањето на Велигден, се празнува победата на Животот над смртта преку извршување на неколку богослужби комбинирани во една.

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Култура и туризам Sat, 31 Mar 2018 21:38:21 +0000
Своето прво патување надвор од Азија, Светиот Апостол Павле го направил во Македонија http://mn.mk/kultura/14374-Svoeto-prvo-patuvanje-nadvor-od-Azija-Svetiot-Apostol-Pavle-go-napravil-vo-Makedonija http://mn.mk/kultura/14374-Svoeto-prvo-patuvanje-nadvor-od-Azija-Svetiot-Apostol-Pavle-go-napravil-vo-Makedonija apostol-pavle-180Своето прво патување надвор од Азија, Светиот Апостол Павле го направил во Македонија.

Тоа започнало во 51 година а завршило во 54 година, при што во текот на тие години Апостол Павле посетил и некои суб-сахарско-арапски градови, каде што, исто така, биле основани христијански црковни општини.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 28 Mar 2018 01:02:00 +0000