Четврток, 11 Ноември 2021    PDF Печати Е-пошта
168 потписи на барањето за признавање на македонското малцинство од Грција
 
Апел до демократската грчка и светска јавност
 
168 потписи на барањето за признавање на македонското малцинство од Грција

Aкадемици, историчари, професори, режисери, адвокати, дипломати, актери, археолози, новинари, поети, писатели... се потпишаа на пораката во која се бара признавање на македонското малцинство од нашиот јужен сосед Република Грција. Денес ние, Македонците со чест и достоинство потписници на пораката, бараме да се признае македонското малцинство во залог на нашата заедничка демократска иднина и напредок на Балканот, кој е составен дел на Европа, се вели во пораката упатена до демократската грчка и светска јавност. 

Барањето на македонските интелектуалци го пренесуваме во целост:

На Балканот македонското малцинство е признаено од Република Србија и Република Албанија, наши соседни држави, но не е признаено од другите наши соседи, Република Бугарија и Република Грција.

Посебноста на Македонците во административниот регион Македонија, Република Грција, се потврдува со регистрирање на македонската политичка партија. Тоа е политичката партија Виножито, со седиште вo Лерин (Флорина) во 1994 година. Првиот конгрес на оваа партија е одржан на 30 мај 2004 година во Солун (Тесалоники). Во Лерин (Флорина) партијата организира отворање на „Македонска куќа“. Со други македонски организации ги печати двојазичните списанија на македонски и грчки јазик: „Меглена“, „Зора“, „Нова Зора“ и „Лоза“. Амблемот на партијата Виножито е напишан на грчки, македонски и англиски јазик. Виножито симболично означува демократски мост на пријателство помеѓу Македонците и Грците во грчкото општество. Виножито е стремеж и надеж на Македонците лојални граѓани на грчката држава.

Сегашноста дава можност македонското малцинство да се признае од нашиот јужен сосед Република Грција. Денес ние, Македонците со чест и достоинство потписници на пораката, бараме да се признае македонското малцинство во залог на нашата заедничка демократска иднина и напредок на Балканот, кој е составен дел на Европа.

Патот е заеднички трасиран со Повелбата од Сан Франциско (1945 г.) и Универзалната декларација за човекови права од Њујорк (1948 г.), донесена од Организацијата на Обединетите нации, и со Европската конвенција за заштита на човековите права и слободи, донесена во Рим (1950 г.) од Советот на Европа.

Се надеваме дека со гестот на добра волја од наша страна за меѓусебно разбирање, градиме иднина на пријателство на нашите народи!

Потписници

1. Академик Божин Павловски, писател, Мелбурн, Австралија

2. Академик проф. д-р Витомир Митевски, филозоф и филолог

3. Академик Радован Павловски, поет

4. Академик Митко Маџунков, писател

5. Академик проф. д-р Катица Ќулафкова, филолог

6. Проф. д-р Јордан Плевнеш, дипломат и писател

7. Владика Агатангел, митрополит повардарски

8. Проф. д-р Михајло Миноски, историчар

9. Ставре Џиков, судија, државен обвинител, адвокат и публицист

10. Коле Манев, акад. сликар и витез на културата на Франција

11. Проф. д-р Наде Проева, витез за академски палми на Франција

12. Проф. д-р Константин Димитров, технички науки

13. Проф. д-р Тодор Чепреганов, историчар

14. Проф. д-р Никола Жежов, историчар

15. Проф. д-р Митко Б. Панов, историчар

16. Проф. д-р Наташа Котлар-Трајкова, историчарка

17. Проф. д-р Виолета Ачкоска, историчарка

18. Проф. д-р Ристо Ачкоски, технички науки

19. Проф. д-р Билјана Ванковска, правни науки

20. Проф. Милчо Манчевски, филмски режисер, добитник на „златен лав“ во Венеција

21. Проф. Благојка Филипчева, поетеса, педагог

22. Проф. Запро Запров, педагог, диригент

23. Проф. Вера Чаповска, педагог

24. Иван Чаповски, писател

25. Горазд Чаповски, музичар, група „Мизар“

26. Виолета Чаповска, уметник, Мелбурн, Австралија

27. Вангел Божиновски, дипл. архитект и публицист

28. Проф. Марија Симовска

29. Крсте Димитров-Стадим, акад.сликар

30. Димитрије Симовски, дипл. инженер

31. Проф. Лилјана Тасеска, педагог

32. Проф. Никола Јованоски, поет и писател

33. Проф. Таки Џиков, физичка култура

34. Д-р Петар Кронев,лекар специјалист и публицист

35. Проф. Лефа Прентовска, педагог

36. Антонијо Димитровски, адвокат

37. Златко Стојановски, дипл. економист

38. Љупчо Димулков, дипл. економист

39. Милан Симовски, музичар

40. Илинка Митовска, дипл. економист

41. Проф. д-р Бранимир Светозаревиќ-Покорни, историчар архивист

42. Стојан Аврамовски, историчар архивист

43. Петар Георгиевски-Камиказа, актер и музичар, група „Меморија“

44. Ефтим Клетников, поет

45. Фимка Клетникова, поетеса

46. Проф. д-р Цветан Гавров, електроничар

47. Проф. д-р Слободан Пренџов

48. Проф. Стојан Стојков, композитор

49. Проф. д-р Нестор Огинар, Њујорк, САД

50. Дардан Венетски, дипл. правник – историчар

51. Сотир Костов, дипл.правник, политиколог

52. Проф. д-р Васко Василевски, лекар специјалист

53. Славче Никодиновски, дипл. инженер

54. Исмаил Бојда, Македонец со исламска вероисповед

55. Мерџан Муаремовски, Македонец со исламска вероисповед

56. Проф. д-р Мишо Нетков, историчар и филмски документарист

57. Проф. д-р Александар Прокопиев, писател

58. Д-р Гроздан Цветковски, наука за безбедност

59. Тоде Илиески, поет

60. Ѓорѓи Богоевски, дипл. економист

61. Киро Кипровски, новинар и писател

62. Блаже Миновски, новинар и писател

63. Санде Стојчевски, поет

64. Христо Петрески, поет и сликар

65. Константин Качев, акад. сликар

66. Доне Милјановски, акад. сликар

67. Марјан Камиловски, архитект и сликар

68. Новица Трајковски, акад. сликар

69. Ристо Никовски, дипломат и публицист

70. Ивица Боцевски, дипломат и публицист

71. Јани Бојаџи, режисер и публицист

72. Проф. Гоце Ристовски, писател

73. Зоран Витанов, дипл. економист и публицист

74. Проф. д-р Теон Џинго, историчар

75. Паско Кузман, археолог и публицист

76. Веле Митаноски, новинар и публицист

77. Будимир Апостолоски, уметник

78. Мето Јовановски, актер

79. Тони Менкиноски, адвокат и публицист

80. Раде Сиљан, поет

81. Борис Дамовски, режисер

82. Кочо Тупузоски, адвокат и публицист

83. Проф. Љубомир Гајдов, филозофија

84. Проф. д-р Игор Јанев, меѓ. право

85. Проф. д-р Љубомир Цуцуловски, филозофија

86. Пано Серафимов, етнолог

87. Бобан Максимовски, политиколог

88. Проф. д-р Јове Кекеновски, политиколог

89. Проф. д-р Вера Стојчевска Антиќ, книжевност

90. Горјан Петревски, писател

91. Анѓел Балкански, писател

92. Георѓи Ајановски, новинар и писател

93. Проф. д-р Васил Тоциновски, книжевност

94. Јанче Андоновски, писател

95. Јован Парлапанов, писател

96. Проф. д-р Георги Зафировски, лекар специјалист

97. Проф. д-р Елка Јачева-Улчар, книжевност

98. Славе Николовски-Катин, писател

99. Ѓорѓија Џорџ Атанасоски, дипл. инженер, Флорида, САД

100. Д-р Ицо Најдоски, историчар, Мелбурн Австралија

101. Проф. д-р Илија Велев, книжевност

102. Проф. д-р Марко Китески, книжевност

103. Иван Глигоровски, писател

104. М-р Марјан Гиовски, историчар архивист

105. Александар Русјаков, публицист

106. Александар Станковски-Рембрант, акад. сликар

107. Душан Петрески, дипл. економист и публицист

108. Мендо Вељановски, акад. музичар и писател

109. Владо Гроздановски, Торонто, Канада

110. Драган Вељановски, телевизиски режисер

111. Томче Стојковски, телевизиски режисер

112. Д-р Петар Поповски, историчар

113. Д-р Борис Ристески, психијатар

114. Наташа Ристеска Мариќ, адвокатка

115. Проф. д-р Оливер Андоновски, наука за безбедност

116. Васил Тошанов, дипл. архитект

117. Михаил Белдедовски, новинар и писател

118. Проф. д-р Димче Петровски, наука за безбедност

119. Бранко Ставрев, режисер

120. Михаил Ренџов, поет

121. Александар Пандов, историчар

122. Проф. Трајко Димков, физичка култура

123. Владо Денчов, телевизиски режисер и актер

124. Проф. д-р Тихомир Стојаноски, ак­тер

125. Ванчо Меанџиски, новинар и писател

126. Мирче Нешовски, поет

127. Стевче Стојковски, етномузичар

128. Маестро Игор Дурловски, оперски пејач

129. М-р Методија Величковски, наука за безбедност

130. Д-р Филип Петровски, историчар

131. Ѓорѓи Јолески, актер

132. Златко Калиников, дипл. економист

133. Петар Темелковски, актер

134. Ванчо Тарабунов, народен пејач

135. Атина Апостолова, народна пејачка

136. Круме Спасовски, народен пејач

137. Нино Величковски, народен пејач

138. Гојко Јаковлески-Рафкин, (Гоце Македонски), Берлин, Германија

139. Проф. д-р Љубомир Кекеновски, економски науки

140. Проф. д-р Методи Хаџи-Јанев, наука за безбедност и публицист

141. Ѓорги Канзуров, писател

142. Проф. д-р Весела Чингова, уставно право

143. Проф. д-р Весна Јаневска, лекарка специјалист

144. Проф. д-р Јана Манева-Чупоска, ликовна уметница и дизајнерка

145. Владимир Ристоски, адвокат

146. Македон Гаврилоски, адвокат

147. Проф. м-р Лазе Трипков, визуелен дизајн – Трипков

148. Д-р Лазо Фотев, филозофија

149. Проф. д-р Антон Чибишев, лекар специјалист

150. Проф. д-р Гоце Цветановски, наука за литература

151. Проф. д-р Благоја Марковски, математичар

152. Проф. д-р Константин Миноски, историчар

153. Проф. д-р Александар Атанасоски, историчар

154. Ѓорѓи Тодоровски, актер

155. Фиданка Танаскова, новинарка и публицистка

156. Проф. д-р Ник Анастасовски, Универзитет „Викторија Мелбурн“

157. Проф. д-р Нове Велјановски, историчар

158. Проф. д-р Стефан Влахов Мицов, историчар

159. Методија А. Коловски, претседател на Обединета македонска дијаспора, Вашингтон, САД

160. Виктор Бивел, издавач, „Политикон публикум“, Сиднеј, Австралија

161. М-р Мартин Треневски, дипломат, новинар

162. Владимир Пандовски, медиумски менаџер

163. Проф. д-р Јованче Донев, дипломат и историчар

164. Владо Јовановски, актер

165. Проф. д-р Звонимир Јанкуловски, дипломат и публицист

166. Живко Попов-Цветин, уметник на цвеќето на мирот

167. Сузана Турунџиева, акад. музичарка, пејачка и писателка

168. Проф. д-р Драги Митревски, археолог

Превземено од :

https://www.mkd.mk/makedonija/politika/168-potpisi-na-baranjeto-za-priznavanje-na-makedonskoto-malcinstvo-od-grcija

 

На прво место

News image

Милошоски за несреќата во Бугарија: Ова е организиран криминал и трагедија, дали 45 луѓе живи изгореа за некој да произв

Милошоски за несреќата во Бугарија: Ова е организиран криминал и трагедија, дали 45 луѓе живи из...

Историја

News image

Македонска федеративна организација

Македонската федеративна организација, позната како Македонска федеративна револуционерна организаци...

Иселеници

News image

ЊУЈОРК – ГРАДОТ НА ЖИВЕЕЊЕТО НА георги (ЏОРЏ) томов - i ДЕЛ (7)

Денес Њујорк е најголем центар на американската меѓунаро...

Култура и туризам

Фељтон

News image

ГОЛЕМАТА БИТКА ЗА ГРАДОТ ТИР И ЗНАЧАЈОТ ЗА ИДНИНАТА НА ОСВОЈУВАЊЕТО НА АЗИЈА ЗА АЛЕКСАНДАР (10)

Во ова продолжение за читателите на порталот „Македонска нација“ ќе  претставим...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.