На прво место Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/aktuelno Sat, 23 Sep 2017 12:47:08 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk ПОМЕН ЗА ДРАГАН БОГДАНОВСКИ 1929-1998-2017 http://mn.mk/aktuelno/13672-POMEN-ZA-DRAGAN-BOGDANOVSKI-1929-1998-2017 http://mn.mk/aktuelno/13672-POMEN-ZA-DRAGAN-BOGDANOVSKI-1929-1998-2017 Dragan-Bogdanovski-portret-1-180По повод 88 од раѓањето и 19 години од смртта, денес на гробот на Драган Богдановски на градските гробишта во Куманово, се одржа помен за спомен и вечна памјат. Семејството, соборци и делегација на ВМРО-ДПМНЕ положија свежо цвеќе на гробот на Драган Богдановски.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 20 Sep 2017 01:03:00 +0000
Двајца кандидати со различни визии http://mn.mk/aktuelno/13674-Dvajca-kandidati-so-razlicni-vizii http://mn.mk/aktuelno/13674-Dvajca-kandidati-so-razlicni-vizii marjan-risteski-ilija-jovanoski-180Во Градот под Марковите кули познати се потенцијалните кандидати за функцијата Градоначалник за следните редовни локални избори (15 октомври 2017 година), од 2-та најголеми политички табори СДСМ и ВМРО ДПМНЕ.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 20 Sep 2017 01:03:00 +0000
МАКЕДОНЦИТЕ ОТФРЛААТ ГЕОГРАФСКА ОДРЕДНИЦА НА ДРЖАВНОТО ИМЕ МАКЕДОНИЈА! http://mn.mk/aktuelno/13671-MAKEDONCITE-OTFRLAAT-GEOGRAFSKA-ODREDNICA-NA-DRZAVNOTO-IME-MAKEDONIJA http://mn.mk/aktuelno/13671-MAKEDONCITE-OTFRLAAT-GEOGRAFSKA-ODREDNICA-NA-DRZAVNOTO-IME-MAKEDONIJA smk-newyotk-180Светскиот Македонски Конгрес (СМК) го отфрла обвинувањето на грчкиот министер за надворешни работи Никос Коѕиас во вчерашнит разговори со генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш, во Њујорк.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Актуелно Wed, 20 Sep 2017 01:01:00 +0000
Стара гарда за разнебитување на македонскиот монопол http://mn.mk/aktuelno/13670-Stara-garda-za-raznebituvanje-na-makedonskiot-monopol http://mn.mk/aktuelno/13670-Stara-garda-za-raznebituvanje-na-makedonskiot-monopol toni-micajkov-180Основна земјоделска култура во градот под Марковите кули каде опстодува обичниот прилепски земојделец е прилепскиот тутун, поточно т.н. ”жолто злато“.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 20 Sep 2017 01:00:00 +0000
ОБЈАВЕНИ СЕ Е 33, 34 И 35 ЕПИЗОДА ОД СЕРИЈАТА „АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ БИЛЕ ГРЦИ“ http://mn.mk/aktuelno/13673-OBJAVENI-SE-E-33-34-I-35--EPIZODA-OD-SERIJATA--ANTICKITE-MAKEDONCI-NE-BILE-GRCI http://mn.mk/aktuelno/13673-OBJAVENI-SE-E-33-34-I-35--EPIZODA-OD-SERIJATA--ANTICKITE-MAKEDONCI-NE-BILE-GRCI plutarh-180Деновиве на Youtube се поставени 33, 34 и 35 епизода од  документарната серија „АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ БИЛЕ ГРЦИ“ (“THE ANCIENT MACEDONIANS WERE NOT GREEK”), чиј комплетен автор е Александар Донски. Серијата е во продукција на Lloyd Harrison Entertainment Group од Сиднеј, извршен продуцент на серијата е Џим Стефан, ко-продуцент е Горан Котев, а асоцијативен продуцент е Андрија Петревски, сите од Сиднеј. Текстот го читаат Бубе Донска  и Стефо Нанцу. Во серијата ќе бидат претставени сведоштва од над педесет антички автори според кои античките Македонци не биле никакви „Грци“ како што тврди денешната грчка пропаганда. Авторот на серијата Александар Донски очекува оваа серија да ги разниша темелите на грчката историографија и пропаганда кога е во прашање античка Македонија.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 20 Sep 2017 01:00:00 +0000
ОБЈАВЕНИ СЕ Е 31 И 32 ЕПИЗОДА ОД СЕРИЈАТА „АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ БИЛЕ ГРЦИ“ http://mn.mk/aktuelno/13654-OBJAVENI-SE-E-31-I-32--EPIZODA-OD-SERIJATA-ANTICKITE-MAKEDONCI-NE-BILE-GRCI http://mn.mk/aktuelno/13654-OBJAVENI-SE-E-31-I-32--EPIZODA-OD-SERIJATA-ANTICKITE-MAKEDONCI-NE-BILE-GRCI pavsanija-180Деновиве на Youtube се поставени 31 и 32 епизода од  документарната серија „АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ БИЛЕ ГРЦИ“ (“THE ANCIENT MACEDONIANS WERE NOT GREEK”), чиј комплетен автор е Александар Донски. Серијата е во продукција на Lloyd Harrison Entertainment Group од Сиднеј, извршен продуцент на серијата е Џим Стефан, ко-продуцент е Горан Котев, а асоцијативен продуцент е Андрија Петревски, сите од Сиднеј. Текстот го читаат Бубе Донска  и Стефо Нанцу. Во серијата ќе бидат претставени сведоштва од над педесет антички автори според кои античките Македонци не биле никакви „Грци“ како што тврди денешната грчка пропаганда. Авторот на серијата Александар Донски очекува оваа серија да ги разниша темелите на грчката историографија и пропаганда кога е во прашање античка Македонија.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 13 Sep 2017 01:03:00 +0000
Не реални намалувања на јавни давачки на новата Извршна власт http://mn.mk/aktuelno/13653-Ne-realni-namaluvanja-na-javni-davacki-na-novata-Izvrsna-vlast http://mn.mk/aktuelno/13653-Ne-realni-namaluvanja-na-javni-davacki-na-novata-Izvrsna-vlast vlada-sdsm-180На Предлог на Владата во Законодавниот дом е влезена и точката на разгледување пред народните избраници за укинување на радиодифузната такса.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 13 Sep 2017 01:02:00 +0000
Запознај ја татковината за да ја сакаш повеќе! http://mn.mk/aktuelno/13652-Zapoznaj-ja-tatkovinata-za-da-ja-sakas-poveke- http://mn.mk/aktuelno/13652-Zapoznaj-ja-tatkovinata-za-da-ja-sakas-poveke- kaneo-180Македонија – создавана низ вековите-Македонија – ВЕЧНА !!!!

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 13 Sep 2017 01:01:00 +0000
На 8 септември македонскиот народ го слави Денот на независноста на Македонија http://mn.mk/aktuelno/13636-Na-8-septemvri-makedonskiot-narod-go-slavi-Denot-na-nezavisnosta-na-Makedonija http://mn.mk/aktuelno/13636-Na-8-septemvri-makedonskiot-narod-go-slavi-Denot-na-nezavisnosta-na-Makedonija 8-septemvri-den-na-nezavisnosta-na-makedonskata-drzhava-180Вечерта на 8 септември 1991 година, пред граѓаните кои спонтано се собраа на плоштадот Македонија за да го прослават успешно спроведениот референдум, тогашниот претседател Киро Глигоров пред насобраниот народ ќе се обрати со зборовите: „Граѓани и граѓанки на Македонија дозволете вечерва на вас и на сите граѓани и граѓанки на Македонија, да ви ја честитам слободна, суверена и самостојна Македонија“

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 06 Sep 2017 01:03:00 +0000
Грчки документ од 1979 година: На Атина не и` пречело нашето уставно име http://mn.mk/aktuelno/13634-Grcki-dokument-od-1979-godina-Na-Atina-ne-i-precelo-naseto-ustavno-ime http://mn.mk/aktuelno/13634-Grcki-dokument-od-1979-godina-Na-Atina-ne-i-precelo-naseto-ustavno-ime le-president-180Писмото е потпишано од Константинос Цацос, поранешен шеф на грчката држава, кој беше на власт од 1979 до 1980, а важеше за еден од најблиските соработници на Константин Караманлис постариот.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 06 Sep 2017 01:01:00 +0000