Иселеници Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/iselenici-region Mon, 19 Nov 2018 15:55:07 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk ВОЛИНЦИ ЈА ОДРЖАА ХУМАНИТАРНАТА ВЕЧЕР http://mn.mk/iselenici-region/15614-VOLINCI-JA-ODRZAA-HUMANITARNATA-VECER http://mn.mk/iselenici-region/15614-VOLINCI-JA-ODRZAA-HUMANITARNATA-VECER volino1-180Во саботата, на 10-ти ноември, во прекрасните простории од Спортскиот центар во Рогдаел, Сиднеј, Волинци ја одржаа Хуманитарната вечер, чии профит е наменет за изградба на Заштитна ограда околу црквата Св. Богородица во с. Волино, Охридско.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Thu, 15 Nov 2018 00:57:21 +0000
Ѓорѓија Џорџ Атанасоски - најголемиот инвеститор од македонското иселеништво (19) http://mn.mk/iselenici-region/15615-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-19 http://mn.mk/iselenici-region/15615-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-19 dzordz19-1-180Еден од најуспешните и најистакнати бизнисмени во македонската дијаспора во светот е господинот Јосиф Атанасовски. Тој е роден на 14.09 1948 година во Марул. Учел во Марул и Прилеп, за потоа, на 21 март 1967 година, патиштата да го однесат во САД. Јосиф е постар брат на Ѓорѓија – Џорџ Атанасоски. Јосиф и Џорџ се сопственици на фабриката „Мајкрофлекс“ во Ормонд Биич и, заеднички постигнуваат видни резултати во бизнисот

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 14 Nov 2018 02:02:00 +0000
Стив Пљакас и неговата посветеност на Античка Македонија (4) http://mn.mk/iselenici-region/15616-Stiv-Pljakas-i-negovata-posvetenost-na--Anticka-Makedonija-4 http://mn.mk/iselenici-region/15616-Stiv-Pljakas-i-negovata-posvetenost-na--Anticka-Makedonija-4 pljakas4-1-180Стив Пљакас рече дека едно утро отишле да го посетат Мир од Ханза. Средбата била закажана околу девет и пол часот. Мир од Ханза бил вистински господин, кој е и богат. Му кажале дека се Македонци, а тој им рекол дека е потомок на Александар Македонски. Имале двочасовна средба, на која.разговарале за многу работи, вклучувајќи ги и муслиманите во Македонија

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 14 Nov 2018 02:00:00 +0000
Нашинец во Америка ја бојосал фасадата од куќата во боите на македонското знаме http://mn.mk/iselenici-region/15587-Nasinec-vo-Amerika-ja-bojosal-fasadata-od-kukata-vo-boite-na-makedonskoto-zname http://mn.mk/iselenici-region/15587-Nasinec-vo-Amerika-ja-bojosal-fasadata-od-kukata-vo-boite-na-makedonskoto-zname
alt
Нашинец во Америка ја бојосал фасадата од куќата во боите на македонското знаме: Корените не се забораваат]]> mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Иселеници и Регион Sun, 11 Nov 2018 19:40:37 +0000 Претставници на македонската дијаспора во Франција писмено се обратија до пратеничката Лилјана Танги http://mn.mk/iselenici-region/15564-Pretstavnici-na-makedonskata-dijaspora-vo-Francija-pismeno-se-obratija-do-pratenickata-Liljana-Tangi http://mn.mk/iselenici-region/15564-Pretstavnici-na-makedonskata-dijaspora-vo-Francija-pismeno-se-obratija-do-pratenickata-Liljana-Tangi francija-180Претставници на македонската дијаспора во Франција писмено се обратија до пратеничката Лилјана Танги  член на Француско-македонската група за пријателство во  Француското Национално собрание

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 07 Nov 2018 02:44:48 +0000
ОМД: Ултимативните договори и уставните интервенции не се начин на политичко помирување http://mn.mk/iselenici-region/15563-OMD-Ultimativnite-dogovori-i-ustavnite-intervencii-ne-se-nacin-na-politicko-pomiruvanje http://mn.mk/iselenici-region/15563-OMD-Ultimativnite-dogovori-i-ustavnite-intervencii-ne-se-nacin-na-politicko-pomiruvanje ustavni-intervencii-180Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), децидно ги отфрла уставните амандмани произлезени од Преспанскиот Договор и најостро го осудува незаконското разнебитување на македонскиот устав и држава. 

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 07 Nov 2018 02:41:47 +0000
Стив Пљакас и неговата посветеност на Античка Македонија (3) http://mn.mk/iselenici-region/15565-Stiv-Pljakas-i-negovata-posvetenost-na-Anticka-Makedonija-3 http://mn.mk/iselenici-region/15565-Stiv-Pljakas-i-negovata-posvetenost-na-Anticka-Makedonija-3 pljakas3-1-180Стив Пљакас иформира дека на влезот во долината Калеш ги чекаше извонредна природна убавина. Изобилство реки што течат и исчезнуваат, овошни градини – главно кајсии, сливи и грозје. Во вегетацијата преовладуваат мали парцели, почва поредени во планинскиот масив на кој расте свеж зеленчук. Во регионот има две жетви годишно на иста почва. Но, и покрај тоа, опстанокот не им е сигурен, бидејќи недостасува земја погодна за обработување

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 07 Nov 2018 02:05:00 +0000
Ѓорѓија Џорџ Атанасоски - најголемиот инвеститор од македонското иселеништво (18) http://mn.mk/iselenici-region/15562-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-18 http://mn.mk/iselenici-region/15562-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-18 dzordz18-1-180Компанијата „Мајкрофлекс“ АД (Microflex Inc) е во сопственост на браќата Јосиф и Џорџ Атанасоски.. Таа е основана во Њухејвн, Конектикат, во 1975 година, а де е а денес е во Ормонд Биич на Флорида. Таа е светски провајдер на висококвалитетни флексибилни метални производи за сервисирање на автомобилската и петрохемиската индустрија и индустриите за производство на електрична енергија. Компанијата „Мајкрофлекс“ е способна да дизајнира и произведува сопствена опрема за тестирање и да одржува цврсти, деловни односи со локалните лаборатории.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 07 Nov 2018 02:00:00 +0000
Стив Пљакас и неговата посветеност на Античка Македонија (2) http://mn.mk/iselenici-region/15505-Stiv-Pljakas-i-negovata-posvetenost-na-Anticka-Makedonija-2 http://mn.mk/iselenici-region/15505-Stiv-Pljakas-i-negovata-posvetenost-na-Anticka-Makedonija-2 stiv-pljakas-1-180Во повеќе продолженија во порталот „Македонска нација“ ќе се обидовме да   ја претставиме посветеноста на античка Македонија на еден од најистакнатите Македонци на северноамериканскиот континент бизнисменот Стив Пљакас, кој е роден во егејска Македонија, а живее во Канада. Преку неговото монографско дело на англиски и македонски јазик, насловено како „Стив Пљакас“ од авторот на овие редови, Славе Катин, а во издание на Издавачката куќа „Македонска искра“ од Скопје, во 2017 година, читателите ќе бидат запознати со бројни аргументи и факти за делото на Стив Пљакас како бранител на вистината за античка Македонија

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 31 Oct 2018 02:02:00 +0000
Ѓорѓија Џорџ Атанасоски - најголемиот инвеститор од македонското иселеништво (17) http://mn.mk/iselenici-region/15504-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-17 http://mn.mk/iselenici-region/15504-Gorgija-Dzordz-Atanasoski---najgolemiot-investitor-od-makedonskoto-iselenistvo-17 dzordz17-1-180Познати е дека богатите Американци не случајно ја одбрале Флорида, една од американскати убавици, каде живеат претежно во есен и зима. Одличната инфраструктура, поврзаноста со главните и споредни сообраќајници патувањето  низ Флорида го прават пријатно и интересно. Флорида е сојузна држава на САД, на полуостровот Флорида, помеѓу Атлантскиот Океан и Мексиканскиот Голф (Залив), чиј главен град е Телахаси, но се чини Мајами е најзначајниот град. Флорида е пространа рамница, со песочни брегови и суптропска клима, со многу благи зими и жешки лета

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 31 Oct 2018 02:01:00 +0000