Среда, 25 Септември 2013    PDF Печати Е-пошта
Тавче гравче

NS_berlin_5_-_Kopie

Гравот во нашето поднебје се произведува на повеќе места, но посебно е познат и прочуен тетовскиот грав.

Тавче гравче е традиционален македонски специјалитет. Се подготвува од македонски грав, а се сервира во земјени чинии.

состојки за приготвување:

  • грав,
  • кромид,
  • зејтин,
  • суви црвени пиперки
  • црвен пипер,
  • црн бибер во зрна,
  • сол,
  • зачин,
  • ловоров лист,
  • лук,
  • кечап и
  • магдонос

Начин на приготвување:

Гравот прво добро се чисти, се потопува да лежи во ладна вода најмалку три часа (по традиција се остава преку ноќ) за да омекне.

Гравот нареден ден се вари со истата вода во лонец заедно со сувите пиперки.

Кромидот исецкан на кругови, се пржи (немора да зарумени), а потоа се става:

црниот бибер во зрна,

сол,

зачин,

ловоров лист,

лук,

кечап и уште кратко се чува на топла плоча.

Се вади на страна и се става магдоносот  и црвениот пипер.

Смесата со кромидот ја ставаме во посебно тавче за печење и го додаваме варениот грав со истата вода во која го варевме.

Густината на гравот и смесата треба да биде во состојба гравот да може слободно да се меша со смесата од кромидот, (треба да се внимава да нема ниту премногу вода, а да нема ниту премалку) сето тоа добро го промешуваме.

Потоа содржината се става да се пече на температура од околу 220 степени сè додека не се запече одозгора.

При печењето да се внимава печениот грав да не биде премногу сув затоа што со текот на времето, гравот ја упива течноста која останала во тавчето во кое го печевме.

Вака печеното гравче се сервира по 24 часа, а пред да се сервира во порции се загрева.

Готовото тавче гравче може да се сервира освен само, во комбинација со сите специјалитети од скара како на пример: плескавица, кебапи, пржена сланина, печени ребра, печени колбаси и слично.

Исто така печеното гравче може да се сервира и како ладно предјадење- како салата.

Добар апетит!

Македонска нација

 

На прво место

News image

Мане Јаковлески: Мојот пат по стапките на месијата 2011 година (8)

Петта станица-десно кон улицата Францис, од каде патот нагло, остро се издига кон Голгота (Калварија...

Историја

News image

Границите на Македонија се таму, до каде што допира римскиот меч

Македонија станува римска провинција во 146 година п.н.е., откако римскиот војсководец Квинт Цецилие...

Иселеници

Култура и туризам

News image

ВО АНКАРА– ГРАДОТ НА АТАТУРК И ПРЕСТОЛНИНАНА ТУРЦИЈА(10)

ДЕЛ ОД ПОСЕТИТЕ НА ГРАДОВИ ВО СВЕТОТ ВО ПУБЛИКАЦИЈАТА „СВЕТОТ НА ДЛАНКА“ НА СЛАВЕ КАТИН 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.